L’exposició itinerant “Els boscos del riu, els grans desconeguts” del projecte LIFE Alnus ha iniciat a la Universitat de Vic el seu recorregut per diversos pobles de Catalunya. Aquesta exposició s’emmarca dins un conjunt d’accions que inclou el projecte i té la finalitat de donar a conèixer els boscos del riu o de ribera, que tot i ser uns dels boscos amb major biodiversitat, són uns grans desconeguts per a la majoria de la població.

L’exposició consta de vuit plafons interactius en llengua catalana que recullen els objectius del projecte europeu LIFE Alnus. En el seu disseny s’hi ha utilitzat la tecnologia CHAtU per a facilitar l’accés del públic als continguts digitals relacionats amb l’exposició i a les versions en llengua castellana i llengua anglesa. La incorporació de dispositius CHAtU a l’exposició ha permès ampliar el nombre d’elements informatius amb què compta i també difondre el seu contingut en altres idiomes sense necessitat d’afegir elements físics addicionals i per tant, fer un ús racional dels recursos.

Exposició 'Els boscos del riu, els grans desconeguts' del projecte Life Alnus, al vestíbul de la facultat de Ciències i Tecnologia de la Universitat de Vic

Punt interactiu de l’exposició creat amb la tecnologia CHAtU.

Aquesta exposició forma part del projecte LIFE Alnus, que compta amb la participació de la Fundació Catalunya La Pedrera i de la que també són socis el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis, l’Ajuntament de Granollers, l’Agència Catalana de l’Aigua i MN Consultors en Ciències de la Conservació.

El projecte LIFE Alnus desenvolupa de manera experimental a escala regional (Catalunya) una estratègia alternativa de conservació de les vernedes mediterrànies (hàbitat d’interès comunitari 91EO*) que permeti invertir la regressió i la degradació d’aquest hàbitat de ribera, i crear un model exportable a la resta de l’arc biogeogràfic mediterrani. L’objectiu del projecte és desenvolupar accions de conservació i restauració que serveixin de model i siguin transferibles a la resta de conques catalanes i de l’àrea mediterrània que pateixin els mateixos problemes de conservació d’aquests espais de ribera.

LIFE Alnus és un projecte de la Unió Europea del programa LIFE Nature & Biodiversity i té una durada de 4 anys, fins al juny del 2021. L’exposició es podrà visitar a la facultat de Ciències i Tecnologia de la Universitat de Vic fins a principis de gener del 2020 i després continuarà el seu recorregut per altres indrets de tot Catalunya.