El nou viaducte d’El Castro, ubicat a l’autovia A-6 que connecta Castella i Lleó amb Galícia, compta amb un sistema integral de vigilància implementat per l’enginyeria SOCOTEC. Aquest sistema, que permet detectar en temps real deformacions, vibracions i corrosió mitjançant sensors, garanteix la integritat de l’estructura i la seguretat dels usuaris en facilitar la detecció primerenca d’anomalies i la presa de mesures preventives. Witeklab, en col·laboració amb el departament d’Auscultació de SOCOTEC, ha aportat el seu sistema Corrochip per al monitoratge de la corrosió.

Aquest sistema de vigilància permetrà avançar-se a possibles danys a l’estructura i evitar situacions com la que va causar el col·lapse parcial del viaducte original l’any 2022. El nou projecte de viaducte ha donat com a resultat una infraestructura de cinc carrils, dissenyada per suportar càrregues pesades i condicions climàtiques extremes. A més de la monitorització contínua, s’han implementat altres mesures de seguretat, com ara l’ús de materials d’alta resistència i un disseny estructural reforçat. Segons Josep Raventós, director d’Auscultació de SOCOTEC, “aquesta obra d’enginyeria ha estat un veritable desafiament tècnic a causa de la complexa orografia del terreny”.

El sistema Corrochip implementat per Witeklab permetrà detectar immediatament possibles processos de corrosió a les armadures d’acer del viaducte, així com mantenir un control de la mateixa i predir la seva progressió amb un alt nivell de fiabilitat. Per això s’han integrat sensors sense fil de llarga durada a l’estructura, ubicats estratègicament en punts clau de la mateixa, que fan mesuraments constants de l’estat de les armadures mitjançant un sistema no destructiu patentat, desenvolupat amb un equip d’investigadors de la Universitat Politècnica de València. Les dades recollides pels sensors són processades en una plataforma en línia, que permet consultar diferents paràmetres fisicoquímics rellevants en temps real i ofereix un càlcul precís de la velocitat de corrosió, cosa que facilita l’anàlisi de les dades i la presa de decisions.

Segons Ignasi Cairó, CTO de Witeklab, és especialment recomanable implantar un sistema de vigilància de la corrosió com Corrochip en estructures que es troben en zones amb canvis molt abruptes de temperatura i d’alta humitat i pluviositat, com és el cas del viaducte d’El Castro, per evitar situacions com l’ocorreguda amb el viaducte original. Segons Cairó, “la solució que proporciona Witeklab amb Corrochip permet no només monitoritzar l’estat actual de la corrosió sinó veure la tendència de propagació i, el que és molt important, la velocitat amb què es va propagant. D’aquesta manera, es disposa d’informació molt exacta sense haver de fer inspeccions visuals constants, per decidir en quin moment cal intervenir.”

Els reptes que ha presentat aquest projecte a l’hora de desplegar el sistema de vigilància de la corrosió han estat determinats per l’envergadura de la infraestructura i l’orografia del terreny. Alguns sensors havien d’ubicar-se en punts que es troben a gran alçada i la distància entre els punts de mesura ha estat una dificultat afegida que l’equip tècnic de Witeklab ha sabut resoldre gràcies a la connectivitat entre els seus equips, que permet unes comunicacions sense fil a grans distàncies i de baix consum. Segons Ignasi Cairó, “el treball conjunt realitzat amb l’equip de SOCOTEC ha permès que la instal·lació superi els obstacles presentats per la configuració del terreny i les característiques del projecte, garantint-ne la funcionalitat. Això és una satisfacció per a Witeklab, ja que tan important és per a nosaltres oferir uns equips de grans prestacions com adequar els nostres projectes perquè el gestor de la infraestructura pugui treure el màxim rendiment de la tecnologia capdavantera que està instal·lant.”

El sistema integral de vigilància implantat al viaducte d’El Castro, segons Josep Raventós, ha transformat la gestió del manteniment. “Gràcies al sistema d’auscultació de SOCOTEC, s’ha passat d’un enfocament reactiu a un de predictiu, cosa que permet anticipar i prevenir possibles falles, optimitzar recursos i garantir la seguretat i la durabilitat de l’obra a llarg termini”.

____________

Imatge destacada: Diario de León.